Тържествено откриване на новата академична 2023/2024 година

Мила Караиванова Photo

Мила Караиванова
9 месеци 59 Показвания
Категория:
Описание:
Медицински университет – Плевен посрещна над 500 студенти-първокурсници, приети за обучение в магистърските и бакалавърските програми по професионалните направления медицина, фармация, здравни грижи и обществено здраве.

За 49-ти път МУ-Плевен посрещна своите студенти с тържествено откриване на новата академична 2023/2024 година в зала „Магнум“ на Втора клинична база. На старта на новата учебна година към новоприетите студенти се обърна ректорът на плевенската Алма Матер проф. д-р Добромир Димитров:
Скъпи първокурсници и студенти, за Вашето поколение казваме, че ще успее да промени света, защото Вие не можете да бъдете манипулирани, не сте ксенофоби и най-вече, защото вие сте първите, които създават сами собствения си свят, ценности и култура. Аз вярвам, че бъдещето на науката, на медицината, на общественото здраве, на фармацията и здравните грижи зависи от Вас.
Известният английски физик-теоретик проф. Стивън Хокинг е казал: "Гледайте нагоре към звездите, а не долу в краката си. Опитвайте се да осмисляте това, което виждате и се чудете защо съществува Вселената. Бъдете любопитни".

Приятелски поздрав към новите колеги отправи Председателят на Студентски съвет – стажант-лекар Мария Челебиева. В отговор на приветствията думата бе дадена на първокурсника, приет с най-висок бал от Кандидатстудентска кампания 2023 - Мария Тодорова, специалност „Медицина“, която е възпитаник на СУ „Иван Вазов“.

В края на тържеството първокурсниците изпълниха ритуала по полагане на академична клетва, която ги прави морално съпричастни към основните ценности и мисията на Университета, към Етичния кодекс и академичните традиции.

Финален музикален поздрав за студенти, преподаватели и гости поднесоха младите таланти от град Плевен – Стефани Славчева и Марина Бадева.